CO2 lazer kesim makinesiyle beyaz pleksi kesenler çok iyi bilir; işin en can sıkıcı tarafı kenarlarda oluşan sarı izler, yanık lekeleri ve bazen de matlaşmadır. İlk bakışta küçük bir detay gibi görünse de, özellikle müşteriye iş yapıyorsanız işin kalitesini doğrudan etkiler. Ben de bu konuda epey deneme-yanılma yaptım, araştırmalar yaptım ve kendi tecrübelerimle harmanlayarak birkaç püf noktasını paylaşmak istedim.
Beyaz pleksi kesiminde temiz sonuç almak için doğru güç ve hız ayarı, güçlü hava asisti, koruyucu film veya maskeleme, doğru odaklama ve iyi havalandırma şarttır. Bu noktalara dikkat edildiğinde sarı iz ve lekeler büyük ölçüde engellenir.
Benim deneyimlerim bu şekilde. Siz de farklı yöntemler denediyseniz ya da kendi makinelerinizde işe yarayan özel ayarlarınız varsa paylaşın, hep beraber daha temiz sonuçlar alalım.
Güç ve Hız Ayarı
Pleksi keserken en kritik noktalardan biri lazerin güç ve hız ayarlarıdır. Yüksek güç ve düşük hız kombinasyonu neredeyse garanti sararma yapar. En temiz sonuç için orta güç ve yüksek hız ayarlarını tercih etmek gerekir. Tabii pleksinin kalınlığına göre bu ayarları test ederek bulmak şarttır. 3 mm pleksiyle 8 mm pleksi aynı ayarlarla kesilmez. Genel kural şudur: Ne kadar hızlı, o kadar temiz; ama malzeme kalınlığına göre dengeyi iyi kurmak gerekir.Hava Asisti
Hava asisti bu işin olmazsa olmazıdır. Güçlü bir hava üflemesi, hem eriyen parçacıkları kenara yapışmadan uzaklaştırır hem de yanık izlerini ciddi şekilde azaltır. Hava akışı yeterince güçlü değilse, kenarlarda sarımsı lekeler görmek kaçınılmazdır.Koruyucu Film ve Maskeleme
Pleksilerin üzerinde genelde ince bir koruyucu film bulunur. Kesim sırasında bu filmi çıkarmamak çok önemlidir. Eğer pleksinizde film yoksa yüzeyi kağıt bant ya da maskeleme bandı ile kaplayabilirsiniz. Bu yöntem lazerin doğrudan yüzeye temasını engelleyerek yanık izlerini büyük ölçüde önler.Odak Ayarı
Lazer kafasının doğru odakta olması da çok kritik bir detaydır. Odak yanlış ayarlanırsa lazer ışını daha geniş bir alana yayılır, bu da hem kesim kalitesini düşürür hem de sararma riskini artırır.Havalandırma ve Duman Tahliyesi
Kesim sırasında çıkan duman, pleksi yüzeyine yapışarak sarı lekeler bırakabilir. Bu yüzden güçlü bir egzoz sistemiyle dumanı hızlıca tahliye etmek gerekir. Havalandırma zayıfsa, kesim sonrası yüzeyde is ve sarı lekeler görmeniz çok normaldir.Son Temizlik ve Parlatma
Eğer tüm önlemlere rağmen çok hafif sararmalar kaldıysa, izopropil alkol veya pleksiye özel temizleyicilerle yüzeyi silebilirsiniz. Kenarların daha parlak görünmesini istiyorsanız, dikkatli bir şekilde alev polisajı da yapılabilir. Ancak bu yöntem biraz tecrübe ister; fazla ısı verirseniz pleksi çatlayabilir.Beyaz pleksi kesiminde temiz sonuç almak için doğru güç ve hız ayarı, güçlü hava asisti, koruyucu film veya maskeleme, doğru odaklama ve iyi havalandırma şarttır. Bu noktalara dikkat edildiğinde sarı iz ve lekeler büyük ölçüde engellenir.
Benim deneyimlerim bu şekilde. Siz de farklı yöntemler denediyseniz ya da kendi makinelerinizde işe yarayan özel ayarlarınız varsa paylaşın, hep beraber daha temiz sonuçlar alalım.