• Forumdan selamlar!
    Fikirler paylaşıldıkça çoğalır, bilgi forumdan yayılır.
    Hemen aramıza katıl, farkını forumdan göster!

CO2 Lazer Kesim Makinesinde Ayna Ayarı Yapma Sorunu ve Çözümleri

SonerTANSonerTAN doğrulanmış hesap

Kurucu
Kurucu
Yönetici
Değerli Üye
hq720.webp

CO2 lazer kesim makinelerinde lazer ışınının kesim kafasına doğru şekilde iletilmesi, hem kesim kalitesi hem de makinenin verimliliği için hayati önem taşır. Bu iletim sürecinde aynalar, ışının yolunu doğru açıyla yönlendiren en kritik bileşenlerdir. Ancak birçok kullanıcı, özellikle yeni başlayanlar, ayna ayarı yaparken çeşitli zorluklar yaşayabiliyor. Bu yazıda, ayna ayarı sorunlarını ve bunların nasıl çözülebileceğini detaylı bir şekilde ele alacağız.

Neden Ayna Ayarı Bozulur?​

Ayna ayarlarının bozulmasının birkaç temel nedeni vardır:

1. Mekanik Darbeler ve Titreşimler: Makinenin taşınması, çalışma sırasındaki titreşimler veya makineye istemeden verilen darbeler, aynaların pozisyonunu bozabilir.
  2. Yanlış Kurulum: Makinayı ilk kurarken veya ayna değiştirirken yapılan hatalı montajlar, ileride ayar sorunlarına yol açar.
  3. Termal Değişimler: Lazer tüpü ve ayna yuvaları, çalışma sırasında ısınır ve soğur. Bu termal değişimler, aynaların milimetrik de olsa pozisyonlarının kaymasına neden olabilir.

Ayna Ayarı Sorununu Nasıl Anlarsınız?​

Ayna ayarlarının bozuk olduğunu gösteren bazı belirtiler şunlardır:

• Kesim Kalitesinde Düşüş: Malzemenin bazı bölgelerinde tam kesim yapılamaması veya kesim çizgisinin kalınlığının düzensiz olması.
  • Odak Noktası Sorunları: Lazer ışınının odak noktasının sürekli değişmesi veya doğru şekilde ayarlanamaması.
  • Güç Kaybı: Lazer gücünün normalden düşük hissedilmesi. Bu durum, ışının aynalara tam isabet etmemesi sonucu meydana gelebilir.
  • Lazer Lekelerinin Konumu: Aynaların üzerine yapılan test atışlarında lazer lekesinin tam ortaya isabet etmemesi.

Adım Adım Ayna Ayarı Nasıl Yapılır?​

Ayna ayarı, sabır ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Genellikle üç aynanın sırasıyla ayarlanması gerekir.

Gerekli Malzemeler:

• Maskeleme bandı veya özel lazer hedef kağıdı
  • Allen anahtarı veya ayar vidalarını sıkmak için uygun alet
  • Koruyucu lazer gözlüğü (mutlaka takın!)
Adım 1: Birinci Aynanın (Ayna 1) AyarıBirinci ayna, lazer tüpünden gelen ışını ikinci aynaya yönlendirir.

1. Lazer tüpünün çıkışına en yakın olan aynanın koruyucu kapağını açın.
  2. Birinci aynanın (ayna 1) tam karşısına, ikinci aynanın yuvasına maskeleme bandı yapıştırın.
  3. Lazer gücünü %5-10 gibi en düşük seviyeye ayarlayın.
  4. Kısa bir test atışı yapın (pulse tuşunu kullanın).
  5. Bant üzerindeki lazer lekesinin tam olarak ikinci aynanın merkezine denk gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer leke merkezin dışında ise, birinci aynanın arkasındaki ayar vidalarını kullanarak lekeyi merkeze getirin.
Adım 2: İkinci Aynanın (Ayna 2) Ayarıİkinci ayna, birinci aynadan gelen ışını üçüncü aynaya yönlendirir.

1. Ayna 2'nin üzerine doğru bir şekilde ayarlandığından emin olmak için lazer kafasını makinenin en uzak köşesine (yani Y ekseninde en ileri ve X ekseninde en geri) getirin.
  2. Üçüncü aynanın yuvasına maskeleme bandı yapıştırın.
  3. Tekrar bir test atışı yapın. Lazer lekesi yine merkeze gelmelidir. Eğer gelmiyorsa, ikinci aynanın ayar vidalarını kullanarak lekeyi merkeze getirin.
  4. Bu adımı, lazer kafasını makinenin farklı köşelerine (örneğin en yakın köşeye) taşıyarak tekrarlayın. Her pozisyonda lazer lekesinin aynı noktaya, yani merkeze isabet ettiğinden emin olana kadar ayar yapmaya devam edin.
Adım 3: Üçüncü Aynanın (Ayna 3) AyarıÜçüncü ayna, ışını odaklama lensine yönlendirir. Bu aşama, kesim kalitesini doğrudan etkiler.

1. Kesim kafasını makinenin en uzak noktasına getirin.
  2. Odaklama lensinin altına bir parça maskeleme bandı yapıştırın veya özel bir hedef kağıdı kullanın.
  3. Bir test atışı yapın. Lazer lekesinin lensin girişine tam olarak ortalandığından emin olun.
  4. Leke merkezin dışındaysa, üçüncü aynanın ayar vidalarını kullanarak ışını merkeze getirin. Bu işlemi, lazer kafasını farklı konumlara (makinenin ortası, en yakın köşesi vb.) taşıyarak tekrarlayın ve her noktada lekenin merkezde olduğunu doğrulayın.

Püf Noktaları ve Tavsiyeler​

• Sabırlı Olun: Ayna ayarı ince ve hassas bir iştir. Acele etmeyin.
  • Temizlik: Aynaları ve lensi düzenli olarak, izopropil alkol gibi uygun temizleyiciler ve mikrofiber bezler kullanarak temizleyin. Kirli aynalar, lazer gücünü düşürür ve hatalı ayar yapmanıza neden olabilir.
  • Güvenlik: Lazerin gözlerinize zarar vermemesi için her zaman koruyucu gözlük kullanın.
  • Adım Adım İlerleyin: Ayna ayarını yaparken her adımı kontrol ederek ilerleyin. Bir aynayı ayarladıktan sonra bir sonraki aşamaya geçin ve gerekirse geri dönüp tekrar kontrol edin.
Umarım bu bilgiler, ayna ayarı yaparken yaşadığınız sorunları çözmenize yardımcı olur. Sorularınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

Kolay gelsin!

Geri